Într-o competiţie care combină 6 probe, atleţii STIHL®TIMBERSPORTS® trebuie să dovedească întreaga lor pricepere în mânuirea toporului, joagărului şi motoferăstrăului. Puterea, rezistenţa şi lucrul perfect cu utilajele specifice decid asupra victoriei şi înfrângerii. Experimentaţi cele mai importante ponturi şi secrete ale fiecărei probe în parte.


Tăierea verticală (Standing Block Chop):

Această probă simulează doborârea unui copac cu toporul. Un buştean aşezat vertical (30 cm diametru) şi securizat într-un suport special, trebuie să fie tăiat în două în cel mai scurt timp, prin lovituri de topor aplicate pe ambele părţi ale buşteanului. Plasarea optimă a loviturilor de topor precum şi balansul puternic sunt factori care asigură succesul rapid în această probă. Atleţilor de top le trebuie mai putin de 20 secunde pentru această probă.


Tăierea orizontală (Underhand Chop):

Această probă simulează tăierea unui trunchi de copac deja doborât. Atleţii stau în picioare pe un buştean poziţionat orizontal pe un suport special. Din această poziţie ei trebuie să taie în două cu toporul buşteanul cu diametru de 32 cm. Buşteanul trebuie să fie tăiat prin lovituri aplicate din ambele părţi. Tăierea buşteanului doar de pe singură parte atrage descalificarea la această probă.


Tăierea la înălţime (Springboard):

În această probă, două plăci de susţinere sunt fixate una deasupra celeilalte (în buzunare tăiate special) într-un trunchi de copac fixat vertical. Scopul este să se taie în două un buştean (de 27 cm diametru) montat în vârful trunchiului la o înălţime de apox. 2.80m. Mai întâi se ciopleşte buzunarul pentru prima placă, iar acesta se fixează în interiorul lui. Sportivul se urca pe placă şi din această poziţie ciopleşte buzunarul pentru cea de-a doua placă. Se fixează şi aceasta din urmă în buzunar, sportivul se urcă pe ea şi de pe acestă poziţie finală la 2.8 m înălţime are misiunea de a doborî buşteanul montat în vârf. Această probă este descrisă drept „proba supremă” datorită tehnicii precise şi a puterii necesare, dar şi echilibrului perfect şi îndemânării solicitate atleţilor.


STIHL Tăierea cu motoferăstrăul (Stock Saw):

Pentru această probă toţi participanţii folosesc un motoferăstrău STIHL MS 660, un model standard. După ce se permite încălzirea motorului, motoferăstrăul se aşează pe podea. La semnalul „Start” acesta este potrivit pe trunchiul de copac (de diametru 40 cm). Din acest trunchi de copac prins orizontal într-un suport special, trebuie debitate 2 rondele de o anumită grosime din două tăieturi: una de sus în jos şi una de jos în sus.


Tăierea cu joagărul (Single Buck):

Dintr-un trunchi de copac (46 cm diametru) prins orizontal într-un suport special, trebuie debitată o rondea folosind un joagăr de aproximativ 2m lungime. Ritmul şi dinamismul atletului sunt cele două atuuri în această probă. Este permisă utilizarea unui spray pentru stropirea lamei joagărului pe parcusul probei cu un amestec de ulei. Astfel este uşurat avansul lamei în lemn. În plus, este acceptată prezenţa unui asistent care să spray-eze acest ulei şi în acelaşi timp sa ajute avansul în tăietura prin introducerea unei pene între rondea şi trunchi.


Tăierea cu super-motoferăstrăul (Hot Saw):

În această probă se foloseşte un motoferăstrău foarte puternic, special construit. Scopul este să se debiteze în cel mai scurt timp posibil trei rondele de o anumită grosime dintr-un trunchi de copac (46 cm diametru) prins orizontal într-un suport special. Particularitatea acestei probe constă în abilitatea atletului de a controla puterea concentrată de până la 62 cp a acestui motoferăstrău. Cu o viteză a lanţului de 240 km/h şi o greutate de aproximativ 27 kg, acest utilaj solicită maximum de performanţă de la atleţi.


 
RomanianHungarian (formal)